Home » Kaip išsirinkti padangas?

Kaip išsirinkti padangas?

Kaip išsirinkti padangas

patarimai kokias padangas įsigyti

Tinkamos padangos – tai ne tik komfortas važiuojant mašina. Pirmiausia tai yra saugumas, kurio turėtų siekti kiekvienas transporto priemonės valdytojas arba asmenys, kurie yra joje. Visi esame atsakingi už saugumą kelyje, o jis dažnai prasideda nuo tinkamų padangų pasirinkimo.

Šis straipsnis – trumpas gidas padangų pasirinkimo kelyje. Juk pasiūla – tokia plati bei tokia įvairi, su metais – vis labiau auga ir dar labiau plečiasi. 

Padangų tipai

Pirmiausia reikia susipažinti su padangų tipais, kurie apsprendžia – kokiu metų laiku jos bus eksploatuojamos.

  1. Vasarinės padangos, kurios gali būti eksploatuojamos tik šiltuoju metų laiku.
  2. Žieminės padangos, kurios turi būti eksploatuojamos šaltuoju metų laiku. Žieminės padangos detaliau gali būti skirstomos į:
  • Dygliuotas
  • Nedygliuotas

Taip pat žieminės padangos dar detaliau klasifikuojamos pagal tai:

  • Ar jos yra minkšto mišinio? Jos kur kas geriau pasiteisina tiems vairuotojams, kurie dažniausiai važinėja užmiestyje, kur keliai yra prastai valomi, kur gali pasitaikyti net ledo ant kelio.
  • Ar jos yra kieto mišinio? Tokio tipo padangos dažniausiai siūlomos asmenims, kurie dažniausiai važinėja miesto ribose.

Padangos kietumas yra nusakomas indeksu. A, B, C – kieto indekso padangos, o E, F – minkštesnio mišinio padangos.2

3. Universalios padangos. Jos gali būti naudojamos visus metus. Svarbiausia įsigyti tokias, kurios geriausiai dera prie Jūsų mašinos poreikių ir tuo pačiu kelių kuriais dažniausiai yra važiuojama.

Renkantis padangas reikia įvertinti ne tik jų sezoniškumą, tačiau ir kitus niuansus. Tai yra minėta mišinio sudėtis, kuri lemia kietumo lygį, taip pat ir protektoriaus rašto tipas bei kitos techninės charakteristikos. Kiekvienas auto gamintojas dažniausiai nurodo gana tikslias gaires, kurios apibrėžia ir kokios padangos labiausiai tinka, ir kokios kitos mašinos dalys: akumuliatorius ir panašiai. Į tai atsižvelgti yra labai svarbu.

Padangų parametrai

Tinkamas padangų pasirinkimas pirmiausia yra saugumas, paskui – komfortas, o galiausiai, ir tikimas Jūsų mašinai, tad padangos dėvėsis lėčiau, tad tarnaus kur kas ilgiau. Renkantis padangas reikia įvertinti kelis esminius parametrus. Juos pateiksime žemiau.

Padangos dydis

Vienas pirmųjų aspektų yra padangos dydis. Jis turi būti derinamas pagal auto gamintojo pateiktas rekomendacijas. Taip pat ant kiekvienos padangos yra nurodytas jos dydis. Galimas jos pavyzdys yra 195/65 R15. Kaip ją iššifruoti?

  • Pirmiausia yra nurodomas padangos plotis.
  • Paskui – padangos profilio aukštis, kuris yra nurodytas procentais santykyje su pločiu.
  • Paskutiniai skaičiai rodo ratlankio dydį.
  • Raidė, rodo, jog padanga – radialinė.

Apkrovos ir greičio indeksas

Kitas svarbus aspektas, kuriam reikia skirti dėmesį, yra apkrovos indeksas bei greičio indeksas. Tai yra vienas nuo kito neatsiejami rodikliai, kadangi kartu jie nurodo – kokia apkrova automobilyje yra galima, kai važiuojama maksimaliu greičiu.

Indeksai yra universalūs. Pateiksime kelis rodiklius.

Apkrovos indeksas 62, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 256 kg.

Apkrovos indeksas 70, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 335 kg.

Apkrovos indeksas 80, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 450 kg.

Apkrovos indeksas 82, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 475 kg.

Apkrovos indeksas 89, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 458 kg.

Apkrovos indeksas 90, o galima apkrova padangai tokiu atveju siekia 600  kg.

Indeksai yra rašomi skaičiais nuo 62 iki 126, o apkrova kinta nuo 265 iki 1700 kg. Nors retai yra randama lengvoji auto, kuri sveria daugiau nei 2,4 tonos, tačiau tai yra įmanoma.

Greičio indeksai taip pat yra nurodomi remiantis tam tikru žymėjimu, pavyzdžiui, J – maksimalus leistinas greitis yra 100 km/val., K – maksimalus leistinas greitis yra 110 km/val., ZR – maksimalus leistinas greitis yra >240 km/val.,  ir kiti.

Protektoriaus lygis

Renkantis padangas taip pat reikia nepamiršti įvertinti ir reikalingo protektoriaus gylio. Nepamirškite, kad jis su laiku dėvisi. Lengvojo automobilio padangų protektoriaus gylis vasaros metu turi būti ne mažesnis kaip 1,6 mm., o žiemos periodu na mažesnis nei 3 mm. Netolygus protektoriaus rodmenys gali simbolizuoti, jog turite problemų su važiuokle.

Padangų pagaminimo data (DOT)

Nors tai nėra daugeliui svarbu, tačiau perkant dėvėtas pasižiūrėkite – kada jos yra pagamintos. Info rasite ant pačios padangos. Tai yra keturi skaitmenys.

Automobilio paruošimas žiemos sezonui

Svarbu ne tik geros padangos, tačiau viso automobilio paruošimas žiemos sezonui. Visada dėl to geriausia keliauti pas specialistus. Juk reikia ne tik keisti padangas, tačiau ir pasirūpinti, kad veiktų šildymo sistema, dažnai reikia patikrinti akumuliatorius, kurie šalčiams yra jautresni bei įvertinti kitas smulkmenas. Tinkamai pasiruošus žiemos sezonui – jis bus sklandus, mašina neges.

Scroll to Top